Ne mândrim cu faptul că la Cluj avem un muzeu unic în ţară – este o apropiere perfectă între Casa Hintz, cea mai veche farmacie din oraş, care a funcţionat neîntrerupt până la naţionalizare, şi colecţia de obiecte farmaceutice din Transilvania, donate de profesorul Iulius Orient.

În plus, chiar mișcarea de istorie a farmaciei din România a pornit de la Cluj, stimulată de profesorul francez dr. Jules Guiart, care a făcut un stagiu la Universitatea din Cluj-Napoca (1921-1930).

Cu toate acestea, România mai are colecţii de istorie a farmaciei care merită vizitate pentru o experienţă inedită.

 

Muzeul Farmaciei de la Sibiu

Parte a Muzeului Bruckenthal, Muzeul Farmaciei cuprinde peste 6.600 de piese, tot atâtea mărturii despre evoluţia tratamentelor şi a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai bine de 300 de ani. La Sibiu a funcţionat prima farmacie din România – ”La Ursu Negru”, dar clădirea muzeului actual este a treia cea mai veche farmacie deschisă în oraş.

Muzeul reconstituie oficina și laboratorul unei vechi farmacii, la care se adaugă holul truselor medicale și o secțiune destinată homeopatiei. Cel mai vechi obiect din colecție este un mojar de bronz datat 1597.

 

Turnul cu ceas din Sighisoara - detaliuTurnul cu ceas din Sighisoara

Multă lume a auzit de Turnul cu ceas ca fiind un obiectiv turistic care merită o vizită; mai puțin cunoscută este colecția de obiecte farmaceutice care pot fi văzute acolo. Majoritatea exponatelor provin din farmacia „La vulturu negru” (sec. 17-18).

Un obiect inedit este o diplomă de medic eliberată de Universitatea din Cluj la 1893.

 

 

Muzeul de Istorie din Brasov

Printre exponatele acestuia se numără obiecte din prima farmacie a Transilvaniei, datată la 1514.

 

 

 

sursa foto: Detectivul / PanoramioMuzeul Knoblauch, Oravita

Cea mai veche Farmacie Montanistică (Minieră) din România se află la Muzeul Knoblauch din Oravița, fiind fondată în 1763. Deține mobilier și obiecte farmaceutice de la finele secolului al 17-lea și o bogată arhivă documentară.

 

 

 

Sursa informațiilor:
Societatea Română de Istorie a Farmaciei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>