Casa Hintz 1904Colecţia de Istorie a Farmaciei este găzduită de o clădire cu totul specială: casa Hintz, un monument istoric în sine, dar mai ales o clădire cu o semnificație specială, pentru că aici a funcționat prima farmacie existentă vreodată la Cluj. Este, prin urmare, locul firesc pentru a găzdui un Muzeu al Farmaciei.

 • 1573. Farmacie de stat. Se deschide în clădirea pe care o vedem şi azi prima farmacie a Clujului
 • 1752. Farmacia privată. Farmacia este închiriată farmaciștilor particulari, primul fiind Tobias Mauksch.
 • 1863. Familia Hintz. Farmacia intră în proprietatea familiei Hintz, prin moștenire de la familia Slaby
 • 1949. Plăcintăria comunistă. Spațiul este naționalizat. Prin grija statului comunist, în această clădire istorică începe să funcționeze o plăcintărie.
 • 1954. Muzeul. Profesorul Valeriu Bologa convinge nomenclatura că tradiţia merită păstrată, iar spaţiul devine muzeu al farmaciei.
 • 2008 – 2011. Retrocedarea. Instanţele din România decid că foştii proprietari au dreptul să primească înapoi clădirea. Muzeul ar putea fi evacuat, dacă autorităţile nu găsesc o soluţie.
 • 2012?

 

Monumentul istoric

Clădirea în sine datează cel târziu de la începutul secolului XVI – în acea perioadă, vechile ziduri ale oraşului au fost înlocuite cu cele medievale, cunoscute de clujenii de azi, iar pe latura nordică a Pieţei Centrale s-au ridicat noi case. A doua etapă de construcţie este cea din perioada barocă, atunci când clădirea a fost în posesia familiei Mauksch (vezi aici lista completă a farmaciştilor). La 1766, are loc o renovare generală; atunci sunt realizate picturile murale din Officina şi stucaturile, iar faţada principală se remodelează. O fotografie de la 1868 înfăţişează casa ca având, la parter, striuri decorative, în timp ce etajul era decorat cu pilaştri, geamurile având la rândul lor chenare ornamentale şi panouri semicirculare, cu decor în relief.

O nouă imagine de la 1904 arată modificări suplimentare: panourile de deasupra golurilor au fost refăcute cu noi chenare de tencuială, închise în segment de cerc şi decorate cu console aparente, în formă de volută (ornament în formă de spirală).

În 1950, o încăpere a fost smulsă din trupul casei pentru a deveni pasajul pietonal existent astăzi; în acest fel s-a creat gangul cunoscut astăzi clujenilor, dar au avut loc şi alte modificări, clădirea primind o faţadă mai simplă, fără elemente de decor.

 

Viitorul Casei Hintz

Viitorul Casei Hintz depinde acum de autorităţi. Este dreptul familiei de a-şi primi casa înapoi, dar clujenii au la rândul un drept la protejarea patrimoniului comunităţii. Păstrarea Muzeului în actualul spaţiu şi despăgubirea corespunzătoare a proprietarior, cu acordul acestora, se pot întâmpla numai dacă şi autorităţile sunt dispuse să facă un efort logistic şi financiar.

Ce putem face noi? Să vizităm Muzeul Farmaciei, pentru a le arăta celor pe care i-am ales – fie la Primărie, Consiliu Judeţean sau Parlament – că ne pasă de istoria oraşului. Este cel mai direct mod de a le arăta că vrem ca acest muzeu să existe în continuare!

Află ce poţi face pentru a salva Muzeul!

One Comment

 1. 01/04/2013

  Buna ziua!

  Numele meu este Ioana-Alexandra Florea si sunt in cautarea unui loc de munca. Sunt licentiata in Jurnalism, masteranda in Publicitate si am experienta de un an de zile in redactia unei edituri din Cluj-Napoca (Editura Dacia XXI).

  In momentul in care aveti un loc de munca disponibil si considerati ca studiile si experienta mea sunt valabile, v-as fi recunoascatoare daca mi-ati lua in considerare candidatura in vederea stabilirii unui posibil interviu.

  Va multumesc!
  O zi placuta in continuare!

  Cu deosebit respect,
  Ioana-Alexandra Florea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>